ČAS ZBERU
Liečivé časti čučoriedky sú listy, ktoré sa zberajú na jar, pred dozretím plodov a na jeseň, keď sa plody zbierajú. Plody zbierame v lete.
LIEČIVÉ ZLOŽKY
Hlavnými liečivými zložkami sú triesloviny, flavonoidy a antokyány.
LIEČIVÉ ÚČINKY
Tinktúra na zvýšenie chuti do jedla
Je považovaný za vynikajúce prírodné diuretikum. Tinktúra z čučoriedok je dobrý vazodilatátor. Antokyány obsiahnuté v čučoriedkach a brusniciach zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, ktoré spôsobujú infarkt.
Niektorí zubári odporúčajú čučoriedky na vyplachovanie ústnej dutiny po vyčistení zubov, aby sa dostali na miesta, na ktoré sa nedá dostať zubnou kefkou.
Čučoriedka sa už roky používa na celom svete ako prírodná liečba prejavov hnačky, na „posilnenie“ krvi, spevnenie ďasien, ochranu pokožky pred podráždením a infekciou, a ako pomoc pri upokojení gastrointestinálnych poruchách.
Je tiež známe, že zmierňuje bolesti brucha pri menštruačnom syndróme, obsahuje glykochinín (a jeho glykemický index je nižší ako cukor), ktorý udržuje normálny krvný tlak. Je veľmi účinný ako prostriedok proti starnutiu a je tiež účinný pri prevencii problémov s krvným obehom. Listy čučoriedky používame proti rozvoju kyseliny močovej a cukrovke. Plody čučoriedky používame proti hemoroidom, rozstrapkanej stolici a pomáha zvyšovať chuť do jedla.
Čučoriedka sa používa v tradičnej medicíne na prevenciu šírenia makulárnej degenerácie, choroby, ktorá spôsobuje poškodenie centrálnej časti sietnice zvyčajne u ľudí starších ako 50 rokov, a dá sa použiť aj na prevenciu šedého zákalu.
Účinky čučoriedky na ochranu očí a citlivých častí sietnice pochádzajú z flavonoidov.
Je považovaný za vynikajúce prírodné diuretikum, bez prehĺtania draselných tabliet ho môžu užívať ľudia s chorými močovými orgánmi a reumatici.
Mnoho druhov bobúľ má veľa vitamínu C a okrem brusníc majú všetky bobule nadbytok zásad, takže nie sú kyslé.
Čučoriedka je dobrý vazodilatátor, rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Antokyány obsiahnuté v čučoriedkach a brusniciach zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, ktoré spôsobujú infarkty.